Országos 6. helyezés a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpián

Image

11

 

A Magyar Olimpiai Akadémia és a Magyar Diáksport Szövetség immáron 15. alkalommal hirdette meg a Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpiát. A fő cél idén is a magyar olimpiatörténet megismertetése és megszerettetése volt a fiatalok körében.

Iskolánk csapata 2007 óta minden évben indulója e nemes vetélkedésnek. Ebben a tanévben velünk együtt 68-an gondolták úgy, hogy vállalják a kemény felkészülést, amihez a következő témákat adták meg:

–  Az 1964-es tokiói nyári olimpia magyar résztvevői, eredményeik (1-6. helyezettek).

–  Magyar pontszerző vívók az olimpiai játékokon (1-6. helyezettek).

–  A 2010-es vancouver-i téli olimpia magyar résztvevői, eredményeik.

–  A 2010-es vancouver-i téli olimpia ”jeges” sportágainak (csak: jégkorong, műkorcsolya, gyorskorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya) nemzetközi érmesei (1-3. helyezettek).

8

A gyerekek végül nagyon komoly lexikális tudáshoz jutottak, hiszen több száz adatot kellett megtanulniuk, nehezítve a külföldi (koreai, japán, kínai, stb.) nevekkel.

Feladatmegoldó képességük is jelentősen javult, hiszen a szeptembertől elsajátított tudást decembertől 10 internetes fordulón keresztül már fel is kellett tudniuk használni. A számítógépen megoldott feladatsorok alapján 24 csapat jutott a két országos elődöntőbe, köztük mi is. A nyugati országrész 12 legjobb csapata Dombóváron vetélkedett március 16-án. Az első feladatban be kellett mutatnunk egy 2 perces előadásban városunk olimpiai emlékhelyeit. Erre természetesen előzetesen nagyon készültünk. Elmentünk a Lauber Dezső Sportcsarnokhoz, ahol megtekintettük a Sportmúzeumot, megnéztük az olimpiai parkot, a Horváth Juditnak emléket állító Kosárlabdázónő című szobrot, és az olimpiai ötkarika színeiben pompázó virágokat is ültettünk. Majd elmentünk a Várkői Ferenc Sportközponthoz, aztán megkoszorúztuk Abay-Nemes Oszkár emléktábláját a róla elnevezett Sportuszodánál. Végül megtekintettük azt az emléktáblát, amit a kiváló úszó pécsi házánál helyeztek el. Nem feledkeztünk el az élőkről sem. Küldtünk egy születésnapi üdvözlőlapot az egyetlen pécsi születésű olimpiai bajnoknak, Lemhényi Dezsőnének (szül.: Tass Olga), aki március 28-án lesz 85 esztendős.

7

A versenyen végül 4. helyünknek köszönhetően továbbjutottunk az országos döntőbe, amit március 23-án rendeztek Budapesten a Larus étteremben a 8 legjobb iskola részvételével. A zsűri elnöke Foltán László volt, aki 1980-ban nyert kenu kettes 500 méteren olimpiai bajnokságot párjával, Vaskuti Istvánnal. A gyerekek azonban nemcsak vele, hanem még 7 olimpiai bajnokkal (Ambrus Miklós-vízilabda, Hammerl László-sportlövészet, Török Ferenc-öttusa, Rejtő Ildikó-vívás, Juhász Katalin-vívás, Sákovicsné Dömölky Lídia-vívás, Varga János-birkózás) és egy olimpiai ezüstérmessel (Antal Márta-atlétika) is találkozhattak. Sőt, a döntő első feladata az volt, hogy a csapatoknak riportot kellett készíteni valamelyikőjükkel. A sorsolásnál Sákovicsné Dömölky Lídia nevét húztuk. Szerencsére tanulónk annyira ügyesen kérdezett, hogy végül a megszerezhető 10 pontból 9-et kaptunk, és több felkészítő kolléga is nagyon megdicsért minket.

5 4 2 13376828114_e642ea456f_o

A 10 forduló után végül a 6. helyezést értük el. Az oklevélen kívül ajándékkönyvekkel,  bajnoki aláírásokkal és közös fotókkal is gazdagodtunk. A gyerekek affinitása az olimpizmushoz és a tájékozottságuk a magyar olimpiatörténetben jelentősen nőtt. Újra megkedvelték, és a végén már élvezték is a tanulást.

A legnagyobb sikernek azonban azt tartom, hogy a gyerekek (Bozsányi Dénes, Hőgye Ákos, Meláth Bálint, Varga Zsombor) már most elhatározták, hogy jövőre is indulni fognak!

Földvári Zoltán – testnevelő

1 13376454285_be9531b812_o